Frågor och svar
Här på näven i bordet kan du läsa vanliga frågor och svar om diskriminering på grund av allergi. Du kan också skicka in dina egna frågor. Läs mer på vår FAQ-sida.
 
Till frågor och svar
Gå till Unga Allergiker.se
Finns för tillfället ingen fråga.
Seriestrip: En person sitter vid ett bord med en tallrik. En annan person står med händerna på höfterna och säger: Det är ju bara att pilla bort!

Här kan du läsa svar på vanliga frågor. 

Om du har en egen fråga kan du skicka den till oss.

Fråga: Hej, jag blir retad i skolan för att jag är allergisk. Vad ska jag göra?

Svar: Ingen har rätt att retad någon för något i skolan. Jag tycker du ska gå till en vuxen, som du litar på, i skolan och berätta vad som hänt. Läraren är då skyldig att hjälpa dig. Skulle läraren inte göra det så bör du gå till rektorn och berätta vad som hänt. Lyssnar inte hen heller så kan du antingen vända dig till BEO (Barn- och elevombudet) BRIS (Barnens rätt i samhället) och/eller Unga Allergiker.

Fråga: Hej Unga Allergiker. Hur vet jag att jag är diskriminerad? Känns det på något speciellt sätt eller måste det vara något stort som hänt för att det ska räknas som diskriminering?

Svar: Det behöver inte vara något stort som har hänt för att en händelse ska klassas som diskriminering. Det som krävs är att händelsen ska ha samband med en utav diskrimineringsgrunderna, funktionshinder, kön, religion, etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet, och eller ålder. För att ta reda på om du är diskriminerad eller inte kan du till exempel kolla in Diskrimineringsombudsmannens hemsida www.do.se du kan även höra av dig till en av alla Sveriges Antidiskrimineringsbyråer, de kan hjälpa dig med att skriva en anmälan. För att hitta din närmaste antidiskrimineringsbyrå gå in på www.adbsverige.se/. Du givetvis höra av dig till Unga Allergiker på till exempel www.ungaallergiker.se

Fråga: Tja, jag är allergisk och får specialmat i skolan. Ibland glömmer skolan bort mig och jag får fil till lunch. Ska det vara så?

Svar: Nej, så får det absolut inte gå till. Alla barn har rätt att få mat i skolan som de står sig på hela skoldagen. Maten är viktigt för att alla ska orka ta tills sig den information som skolan ger en varje dag. Om du bara får fil att äta så är du inte mätt länge och orkar helt enkelt inte prestera så bra som möjligt. Gå direkt till rektorn och berätta vad som hänt om hen inte gör något så kan du höra av dig till Unga Allergiker eller Barn- och elevombudet (BEO). Stå på dig!